Antispyware si antimalware gratuit pentru PC Windows

0
165
Antispyware si antimalware gratuit pentru PC Windows

Un spyware, malware sau adware sunt niste programe de mici dimensiuni care se instaleaza pe calculator atunci cand instalati alte programe (de obicei programe piratate sau de provenienta dubioasa), vizitati un site web infectat sau la deschiderea unui e-mail.

Aceste programe sunt un adevarat blestem pentru calculatoare si pentru cine navigheaza mult pe internet: fac publicitate nedorita prin popup si popunder enervante, modifica setarile la diferite programe, redirectioneaza browserul in timp ce navigati la site-uri nedorite si pline cu virusi, alimenteaza phishing-ul, inregistreaza cautarile si obiceiurile celor care folosesc internetul si de multe ori provoaca pagube calculatorului, ingreunand folosirea acestuia.

De aceea, este fundamental sa instalati un program antispyware si antimalware, care va vor proteja calculatorul de toate aceste amenintari.

Care este cel mai bun program antispyware gratuit? In continuare veti gasi lista celor mai bune programe antispyware si antimalware gratuite, care se pot folosi pe termen nelimitat.

Antimalware gratuit: Malwarebytes

Malwarebytes Anti-Malware este un instrument util, capabil sa gaseasca si sa elimine definitiv spyware si malware instalati in sistemul de operare Windows.

Este gratuit in acelasi mod ca si alte programe de acest tip, adica scanarea si eliminarea de spyware, malware si virusi este gratuita, dar daca doriti si protectie in timp real, trebuie cumparata o licenta.

Malwarebytes Anti-Malware a iesit pe piata destul de recent, in comparatie cu alte programe antispyware, dar s-a dovedit a fi unul dintre cele mai bune programe antimalware si antispyware.

Scanarea este destul de rapida (am facut un test pe un calculator recent), dar mai ales am ramas placut surprins ca dupa un restart al calculatorului, a reusit sa elimine tot ce a gasit, ceea ce multi antispyware free nu sunt capabili sa faca. Tot dn testele efectuate de mine am observat ca procentul de falsi pozitivi este net inferior in comparatie cu alte programe de acest gen.

Interfata grafica este simpla si intuitiva, iar actualizarile sunt foarte frecvente. Echipa care dezvolta acest antispyware/antimalware gratuit a creat si un centru in care sunt analizate si gasite amenintarile noi, astfel reuseste sa fie mai sigur si sa ofere o protectie majora. Cand ruleaza nu are nevoie de multe resurse,deci chiar daca aveti un calculator mai putin recent, acest program nu ingreuneaza calculatorul. Download Malwarebytes Anti-Malware.

Un antispyware bun gratuit: Emsisoft Emergency Kit

Emsisoft Emergency Kit este un set de programe gratuite, care permit eliminarea de spyware, malware, virusi, adware, worm, dialer, keylogger si alte amenintari de pe calculatoarele care folosesc sistemul de operare Windows.

Caracteristica cea mai importanta a acestui kit de programe este ca nu trebuie instalat nimic pe calculator, fiind portable. Practic trebuie doar sa descarcati fisierul „a2emergencykit.exe” si sa il rulati. Fisierul nu este de mici dimensiuni, circa 150 MB, dar capacitatea de cautare si eliminare sunt printre cele mai bune. Se poate efectua o scanare rapida sau una inteligenta, in care Emsisoft va controla doar zonele critice ale sistemului de operare, dar si o scanare completa, in care vor fi analizate toate fisierele prezente pe calculator.

Cu adevarat foarte bun acest antispyware free, ideal sa il folositi acolo unde alte programe au dat gres. Download Emsisoft Emergency Kit.

Spybot Search and Destroy

Spybot Search and Destroy (abreviat S&D) este un software gratuit care elimina intr-un mod foarte eficient spyware si alti malware de pe calculator. Ca si alte programe de acet tip scaneaza HDD-ul, memoria RAM si registrul. Se poate folosi in mod gratuit doar pentru uz personal (pe calculatorul de acasa), pentru uz comercial trebuie sa cumparati versiunea contra cost.

Dezvoltat de catre programatorul german Patrick Michael Kolla in limbajul Delphi si lansat in 2003, Spybot este unul dintre cele mai recomandate programe pentru eliminarea de malware in general si a castigat numroase premii, cum a fi PC World Best Buy si World Class 2003 Awards, a fost recomandat de catre CNet, ZDNet, Wall Street Journal, The Guardian, MSNBC, CNN si alte reviste.

Interfata grafica este foarte esentiala, un pic spartana, dar foarte intuitiva, nici cei mai nepriceputi utilizatori nu vor intampina greutati la folosirea acestui software.

Actualizarile sunt frecvente, dar de multe ori sunt foarte lente.

Este compatibil cu orice versiune de Windows, incepand cu Windows 95 si terminand cu 8.1. Download Spybot Search and Destroy.

Antimalware bun si gratis: Emsisoft Free

Emsisoft Anti-Malware Free Edition este program gratuit care, odata instalat pe calculator, cauta si elimina malware si spyware care au infectat sistemul de operare Windows. Versiunea Free se poate folosi doar pentru uz personal si spre diferenta de versiunea Full (contra cost) nu are protectie in timp real. Ce inseamna asta? Practic cand navigati in internet nu sunteti protejati in timp real de spyware, malware sau alte amenintari. De aceea va sfatuiesc ca cel putin odata pe saptamana sa lansati programul si sa efectuati o scanare completa pentru cautarea si eliminarea amenintarilor instalate in sistem (bineinteles dupa ce ati facut mai intai o actualizare a programului).

Fisierul de setup pe care il veti descarca pentru instalarea programului este destul de voluminos, are peste 200 mb. Fisierul de setup este acelasi pentru versiunea free si cea platita, deci dupa instalare, Emsisoft Anti-Malware Free, va intreaba care versiune doriti sa activati. Aveti la dispozitie versiunea demo de 60 zile, versiunea full daca aveti deja un account platit si un pic mai deoparte, modalitatea freeware, adica cea gratuita.

Dupa ce ati selectionat versiunea gratuita, Emsisoft Anti-Malware Free isi va actualiza baza de date cu semnaturile amenintarilor. Chiar daca descarcati ultima versiunea de pe site actualizarea bazei de date cu semnaturile amenintarilor are dimensiuni mari si poate va trebui sa asteptati sa se descarce alti 90-100 mb. Stiu ca este plictisitor, dar acest proces este foarte important pentru a optimiza eliminarea amenintarilor de pe computer, vazand ca in fiecare zi zeci de fisiere malware sunt detectate si clasificate.

Dupa ce ati terminat cu instalarea si actualizarea programului puteti imediat sa efectuati o scanare a sistemului operativ. Emsisoft Anti-Malware Free este capabil sa gaseasca si sa elimine Trojan, Worms, Dialers si Spyware. Tipurile de scanare puse la dispozitie sunt 4:

  1. Rapida (Quick Scan) – analizeaza rapid programele dechise, scanand tracking cookies si cautand spyware.
  2. Completa (Deep Scan) – este modalitatea cea mai lenta, dar cea mai eficienta, pentru ca fiecare fisier prezent in sistem va fi analizat.
  3. Inteligenta (Smart Scan) – este o cale de mijloc intre primele doua.
  4. Personalizata (Custom Scan) – permite de personalizare scanarea.

Lansand orice tip de scanare, veti vedea o bara cu procentul de progres, impreuna cu numarul de fisiere deja scanate, infectate si cele eliminate. Timpul de scanare este diferit in functie de scanarea aleasa si de performantele computerului, dar oricum timpul este rezonabil.

Daca Emsisoft Anti-Malware Free gaseste fisiere infectate, acestea vor fi vizualizate intr-un box in partea inferioara si pentru fiecare fisier va fi indicat un set de informatii, de exemplu numele, tipul de malware, gavitatea infectiei si parcursul fisierului infectat.

Chiar daca scanarea nu este terminata se poate citi imediat informatiile cu privire la malware-ul gasit si eventual puteti sa il eliminati. Va sfatuiesc sa cititi cu atentie aceste informatii inainte sa eliminati ceva, deoarece de multe ori programul gaseste „falsi pozitivi”. In testul efectuat de mine, de exemplu, mi-a detectat ca Exploit periculos unele fisiere de configurare Java. Deci mare atentie la ce eliminati!

In concluzie, Emsisoft Anti-Malware Free, este un foarte bun aliat impotriva amenintarilor care se ascund in imensa lume a internetului si este perfect pentru curatenii periodice a computerului de malware si spyware. Download Emsisoft Anti-Malware Free.

Antivirus + Antispyware gratis: Ad-Aware Free

Ad-Aware free Antivirus+ este un antivirus si antispyware bun si gratuit, care protejeaza in mod eficient calculatoarele Windows de amenintarile tot mai periculoase de pe retea, cum ar fi spyware, virusi, malware, trojan, adware, etc. Pana acum putin timp era doar un foarte bun antispyware, fara protectie in timp real in versiunea free, care se putea utiliza in combinatie cu alte programe de protectie, acum in schimb, a devenit un antivirus (si antispyware), in toate privintele, cu protectie in timp real.

Ad-Aware free Antivirus+ pune la dispozitie un motor de scanare puternic care foloseste tehnologia euristica pentru a detecta amenintarile inainte ca acestea sa provoace pagube calculatorlui.

Protectia antivirus se extinde, de asemenea, si la clientul email unde Ad-Aware free Antivirus+ verifica fiecare mesaj sau atasament primit.

Ad-Aware free Antivirus+ se integreaza perfect si cu browser-ul folosit, analizand toate fisierele pe care doriti sa le descarcati. In plus, vor fi analizate toate URL-urile din site-urile pe care le vizitati si daca detecteaza vreo amenintare blocheaza deschiderea acestor pagini. De asemenea, este disponibila protectia activa impotriva tuturor amenintarilor care pot veni de la medii de stocare externe, cum ar fi DVD-uri si stick-uri USB.

Printre optiunile avansate prezente in acest antivirus gratis vreau sa subliniez „Modalitatea Joc”, care daca este activata, toate alertele de securitate, notificari, actualizari si scanari vor fi suspendate, pentru a va permite sa va jucati pe calculator fara intreruperi enervante. Acest lucru nu reduce in nici un fel nivelul de securitate oferit.

Din testele efectuate de mine a ramas foarte bun la capitolul recunoastere spyware, iar in ceea ce priveste recunoasterea virusilor a recunoscut o buna parte din virusii mai vechi cu care am incercat sa infectez sistemul, dar cand am incercat cu un virus nou din pacate nu l-a recunoscut ca amenintare. Partea antivirus mai are nevoie de unele imbunatatiri, dar partea antispyware este excelenta. Download Ad-Aware free.

Alte programe antispyware gratuite interesante

Norman Malware Cleaner: este un program de mari dimensiuni (circa 350 MB), creat sa fie folosit pe calculatoare deja infectate. Nu trebuie instalat, este indeajuns sa descarcati fisierul si apoi sa il rulati. Interfata grafica este esentiala, cu putine optiuni, practic aveti la dispozitie butoanele pentru inceperea unei scanari si pentru eliminarea amenintarilor gasite. Nu are protectie in timp real si nu se poate actualiza, deci, ori ce cate ori doriti sa il folositi trebuie sa il descarcati din nou, astfel sunteti siguri ca veti folosi ultima versiune a programului. In ceea ce priveste recunoasterea amenintarilor este foarte bun si este compatibil cu orice versiune de Windows, incepand cu 98. Download Norman Malware Cleaner.

Anvi Smart Defender: este un antispyware gratuit cu protectie in timp real, cu o interfata grafica placuta si intuitiva, care va permite sa protejati calculatorul de spyware, adware, trojan si alte amenintari pe care le puteti intalni pe internet. Acest software include si un sistem inovativ pentru verificarea fisierelor suspecte, care se bazeaza pe tehnologia de cloud computing. Practic, daca gaseste un fisier suspect, il trimite la serverele Anvisoft si primeste aproape in timp real rezultatul verificarii, astfel se stie daca fisierul este intr-adevar periculos sau nu. Download Anvi Smart Defender.

Spyware Terminator Free: este un antispyware gratuit cu protectie in timp real, actualizari automate si posibilitatea sa programati scanarile la anumite intervale de timp. Este unul dintre putinele programe antispyware gratuite care se poate folosi si in scopuri comerciale (pe calculatorul de la birou, magazin, etc.), nu doar in scopuri personale. Exista si o versiune contra cost, care include unele optiuni in plus si antivirusul F-Prot, dar daca doriti doar sa curatati calculatorul de spyware, versiunea free este suficienta. Download Spyware Terminator Free.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here