Programe de backup pentru Windows gratuite: iata care sunt cele mai bune

0
353
programe de backup windows gratuite

Articol actualizat în data de:

In informatica, backup-ul sau copia de rezerva indica copierea si arhivarea datelor prezente pe un calculator, pe orice mediu de stocare (CD/DVD/HDD/Stick USB/Server FTP/Cloud), cu scopul de a preveni pierderea de date si restabilirea acestora in cazul in care, din neglijenta sau accidental, se pierd sau se sterg.

Din moment ce datele digitale se pot pierde foarte usor, din cauza neglijentei, erori a sistemului de operare sau pur si simplu se strica HDD-ul calculatorului, este bine sa faceti periodic o copie de rezerva a tuturor acelor date (documente/poze/video/muzica) pe care le considerati importante.

Exista mai multe tipuri de programe de backup pentru Windows, practic pentru orice este prezent pe calculator, cum ar fi backup-ul postei electronice, a driverelor, a fisierelor si folderelor sau a partitiilor, inclusa partitia unde se gaseste sistemul de operare.

Tipuri de backup

Exista mai multe tipuri de backup, in functie de necesitatile utilizatorului.

Disk Image sau clonarea Hard Disk-ului

Disk image este o metoda de backup al intregului HDD intr-o singura imagine. Aceasta metoda este utila pentru cine doreste sa creeze o copie de rezerva a unui intreg HDD, cu toate partitiile existente, sistem de operare, programe instalate si fisiere salvate.

Backup normal sau complet

Spre deosebire de Disk Image, o copie de siguranta completa nu include tabelele de alocare, partitiile si sectoarele de boot.

Backup de copiere

Acest tip de backup va copia pe un mediu de stocare toate fisierele selectate. Nu marcheaza fisierele ca fiind arhivate.

Backup incremental

Un backup incremental adauga doar fisierele modificate sau create intr-o copie de siguranta existenta. Practic, cu un program de backup faceti o copie de rezerva, apoi periodic, in functie de setarile voastre, adauga la backup-ul facut doar fisierele care au fost modificate de la ultimul backup normal sau incremental.

Backup diferential

Un backup diferential face o copie de siguranta al tuturor fisierelor si folderelor care au fost create sau modificate de la ultimul backup normal sau incremental. Backup-urile diferentiale sunt importante deoarece pentru recuperarea datelor este nevoie doar de ultimele backup-uri complete si diferentiale.

Programe de backup fisiere si foldere

Prin backup-ul fisierelor sau a folderelor se intelege copierea unui anumit numar de fisiere sau foldere dintr-o locatie a calculatorului in alta parte pe acelasi sau alt calculator sau orice alt mediu de stocare (CD/DVD, HDD extern, Cloud, etc.).

In general, copia de siguranta este comprimata intr-o arhiva (ZIP, RAR, 7z, etc.), astfel spatiul ocupat se reduce.

Acest tip de backup de obicei este periodic, in acest mod salvati fisierele care sunt actualizate deseori, dar se poate face si doar o singura data, daca acele fisiere nu vor mai fi modificate ulterior.

Program de backup fisiere si foldere: Comodo Backup

Gratuit, simplu si usor de folosit, Comodo Backup include toate caracteristicile pe care trebuie sa le aibe un program de backup bun. Programul permite backup-ul incremental si diferential, este posibil sa creati arhive ZIP protejate cu parola, permite sa programati backup-urile (ora, zi sau zile din saptamana), iar backup-ul se poate salva pe HDD sau server FTP/retea LAN. In plus, Comodo permite si sa faceti o sincronizare a fisierelor din diferite foldere.

Interfata grafica este simpla, intuitiva si usor de inteles. Toate functiile si optiunle sunt puse la veder si usor accesibile.

De curand, a fost adaugata si optiunea Cloud, care va pune la dispozitie gratis un spatiu de 10 GB online, unde puteti sa salvati datele voastre. Daca doriti sa beneficiati de acesta optiune trebuie mai intai sa va inregistrati gratis cu un email valabil.

Comodo Backup se poate folosi si in scopuri profesionale/comerciale (magazin, birou, etc.), nu doar in scopuri personale pe calculatorul de acasa. Download Comodo Backup.

Program de backup gratuit: Cobian Backup

Cobian Backup este un program gratuit care va permite sa creati o copie de rezerva a fisierelor importante pe care le aveti pe calculator.

Interfata grafica este foarte intuitiva si bine organizata, cu toate comenzile usor accesibile.

Foloisrea programului este foarte simpla: trebuie sa creati un nou proiect (numit „task” in program) si sa il configurati in functie de necesitatile voastre, indicand fisierele si folderele pe care doriti sa le salvati si destinatia unde doriti sa salvati copia de rezerva, care poate fi pe HDD-ul intern, un HDD extern, stick USB sau server FTP. Programul permite sa gestionati mai multe „task” simultan, iar la terminarea backup-ului poate si sa inchida calculatorul.

Cu Cobian Backup puteti sa faceti o copie de rezerva 1:1 sau sa creati un fisier comprimat in format ZIP, astfel, puteti sa economisiti spatiu pe dispozitivul de stocare. Arhivele ZIP se pot proteja cu o parola, in acest fel evitati ca cineva neautorizat sa acceseze fisierele voastre personale. In plus, programul permite sa planificati cand doriti sa salvati copiile de rezerva si sa faceti diferite tipuri de backup: complet, diferential sau incremental. Download Cobian Backup.

Programe de backup partitii sau a intregului Hard Disk

Prin backup-ul unei partitii sau a unui Hard Disk, se intelege crearea unei imagini a unei partitii sau a intregului Hard Disk intr-un singur fisier, care se poate restaura rapid si usor in cazul in care aveti probleme cu pornirea sistemului de operare, probleme care pot sa apara daca instalati vreun software incompatibil sau sistemul de operare este infectat cu un virus.

Eu, de exemplu, dupa ce instalez Windows, apoi driverele si unele programe necesare, fac un backup a intregului HDD, astfel, daca in viitor apar probleme revin la starea in care era calculatorul in momentul in care am facut backup-ul.

Paragon Backup & Recovery Free

Paragon Backup & Recovery este un program gratuit care va permite sa creati o copie de rezerva a unei partitii sau a intregului HDD. Imaginea creata se poate salva pe o alta partitie, un alt Hard Disk intern, un dispozitiv extern (HDD extern sau stick USB) sau pe CD/DVD. Programul pune la dispozitie diferite nivele de compresie, astfel, imaginea creata va ocupa mai putin spatiu pe dispozitivul de stocare.

Paragon Backup & Recovery Free suporta diferite tipuri de file system, printre care NTFS, FAT16, FAT32, EXT2, EXT3, EXT4, Swap, HPFS, HFS+, si permite sa controlati integritatea arhivei create. In plus, pe langa faptul ca permite sa restaurati integral o partitie sau intregul Hard Disk, programul mai permite sa restaurati doar anumite foldere, optiune utila in cazul in care pierdeti doar anumite date.

Paragon Backup & Recovery Free permite si backup-ul diferential sau incremental si se poate rula de pe un CD sau stick USB. In comparatie cu alte programe de acest tip, Paragon Backup & Recovery Free nu este foarte rapid la crearea unui backup, dar este foarte rapid la restaurarea acestuia.

In acest moment, Paragon Backup & Recovery Free este unul dintre cele mai bune programe de backup a unei partitii sau a intregului HDD, iar ultima versiune a programului este compatibila si cu Windows 8.1. Download Paragon Backup & Recovery Free.

Program de backup gratuit: AOMEI Backupper Standard

AOMEI Backupper Standard este considerat de catre multi utilizatori cel mai bun program de backup. Interfata grafica este simpla si clara, imediat se intelege functionarea programului, cu toate optiunile usor accesibile.

Cu AOMEI Backupper Standard puteti sa creati o copie de siguranta a unor fisiere, foldere, partitii sau a intregului HDD. In plus, programul va permite sa faceti backup-uri incrementale si diferentiale, iar daca imaginea unei partitii este de dimensiuni mari, puteti sa o impartiti in mai multe parti.

De asemenea, programul permite sa creati un disc bootabil (sau stick USB) cu backup-ul partitiei unde se gaseste sistemul de operare, astfel, daca Windows-ul nu mai porneste, puteti sa restaurati imaginea partitiei de pe CD/DVD sau stick-ul USB.

Viteza cu care creeaza imaginea copiei de rezerva este foarte buna, probabil este cel mai rapid program dintre cele incercate de mine, dar din pacate nu este rapid cand trebuie sa restaurati datele, in acest caz programul este mult mai lent decat Paragon. Download AOMEI Backupper Standard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here